Fargerike skolebrød
Lyst til å gjøre en vri på skolebrødene i år? Bland din favorittfarge i kokosen.
Ingredienser
Bolledeig
150 g smør
6 dl melk
1 pk gjær
1 kg hvetemel
135 g sukker
2 ts malt kardemomme
Vaniljekrem
2 ½ dl matfløte
2 ½ dl helmelk
75 g sukker
4 eggeplommer
Frø fra 1 vaniljestang
35 g maisstivelse (maizena)
Pynt
Melisglasur
Kokosmasse
Konditorfarge
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Del smøret opp i små terninger og legg på tallerken slik at det blir romtemperert.
- Ha mel, sukker, kardemomme og melk i en bakebolle. Smuldre i gjæren. Elt deigen godt for hånd eller 5-8 minutter på lav hastighet i en kjøkkenmaskin. Tilsett smøret når deigen er nesten ferdig, og elt til du har en fin og jevn deig.
- Dekk bollen med plast, og la deigen heve til dobbelt størrelse, ca. 40 minutter.
- Vaniljekrem: Lag den mens deigen hever. Ha fløte, melk, sukker og frø fra en vaniljestang i en kjele og varm opp til kokepunktet. Bland sammen egg og eggeplommer i en bolle. Tilsett maisennamelet og rør ut. Hell blandingen i den varme fløte-melken. Rør godt til klumpefri røre og sett til avkjøling.
- Ta deigen ut på et lett melet bakebord. Del den i 24 like store emner og trill runde boller. Sett bollene på en stekeplate dekket med bakepapir og trykk dem litt ned på midten.
- Dekk bollene med et klede, og la dem etterheve til dobbelt størrelse, ca. 20-30 minutter.
- Legg 1 stor spiseskje med eggekrem på hver bolle.
- Stek skolebrød midt i ovnen ved 225 °C i ca. 10 minutter. Avkjøl på rist.
Hvordan farger jeg kokosmassen?
Ha kokos i en plastpose og drypp i et par dråper konditorfarge. Klem og rist på posen til kokosen er jevnt dekket med farge.
Bollene på bildet er laget med ekstra sterk konditorfarge. Med vanlig konditorfarge blir fargen på kokosen en god del lysere. - Når skolebrødene er blitt kalde, smør med melisglasur og pynt med farget kokosmasse.
>> Glad i skolebrød? Vi har flere varianter. Se for eksempel oppskriften på våre klassiske skolebrød, kjempeskolebrød eller miniskolebrød.